Hemslöjd

Hemslöjd är ett hantverk som många sysslar med. Inom hemslöjd finns det många olika föremål, men alla är hantverksmässigt tillverkade på ett eller annat sätt. Oftast är det bruksföremål eller prydnadsföremål som man tillverkar. Förr var det ett samlingsnamn för tillverkning av kläder, hemtextil, husgeråd, möbler, redskap och så vidare. Rötterna till den svenska hemslöjden går att finna i den svenska allmogekulturen. Man använder ofta material från naturen, men man brukar även återbruka vissa material.

Textil hemslöjd

När det kommer till textilslöjd så finns det många olika tekniker. Det är allt från att brodera, väva, virka, sticka, knyppla och så vidare. Textilslöjd kallas även ett ämne i skolan och då omfattar det ofta att lära sig att sy, sticka, virka, brodera med mera och är motsatsen till träslöjd där man lär sig slöjda i trä.

Vävning

Det här med att väva för eget bruk och behov är något som förekommit i Sverige länge. Man vävde kläder och inredningstextilier. I dag vävs det fortfarande en hel del och det finns vävstugor, så väl som utbildningar inom det. Vävning går ut på att fläta samman varp och inslag som det heter, för att få fram ett slags tyg. Det finns manuell vävning som sker i en vävstol eller i en vävram samt att det finns vävmaskiner som gör så kallad industriell vävning. Det finns en mängd olika vävtekniker att använda sig av. Det är dels en grundläggande vävteknik att sätta upp vävstolen, sedan finns det grundbindningar så som tuskaft, kypert och satin samt att det även från dessa har utvecklats andra tekniker så som gåsögon, rosengång, munkabälte och damast.